Rissuppe med svinekød

(Khao tom moo)

 

 

Rissuppe spises i Thailand hovedsageligt om morgenen eller sent om aftenen. Det er den ret man typisk spiser når man føler sig lidt sløj, og den er uovertruffen til at hjælpe en over eventuelle tømmermænd fra en glad aften i byen. Den kan desuden anbefales, når man lider af lettere mavetilfælde. Med det rigtige fyld og tilbehør er det dog en glimrende ret, hvis man slet og ret bare er lidt lækkersulten. Den hører til det kontingent af retter, som har fundet vej til thai’ers hjerter (og maver!) fra det kinesiske køkken. Derfor er rissuppe heller ikke stærk, idet der som udgangspunkt ikke bruges chili. For chili-elskere er det dog ikke ualmindeligt at “peppe” suppen lidt op med et godt drys tørret chilipulver (prik phon). Retten her beskriver rissuppe med svinekød, men dette kan varieres med næsten hvad som helst (kylling, rejer, fisk o.s.v.) ligesom tilbehøret også kan varieres til det man synes om.

Dette skal du bruge
  • 2 kopper ris
  • 1 l vand
  • 1 spsk fiskesovs
  • 1/2 tsk hvid knust peber
  • ca. 200 g magert svinekød (skinkekød eller kam)
  • 2 vårløg
  • 4 fed hvidløg
  • 4 spsk vegetabilsk olie
  • 2-3 spsk hakkede korianderblade
  • evt. chilipulver  (prik phon)
Forberedelse

Svinekødet skæres ud i kuber på ca. 2 x 2 x 2 cm Hvidløgene knuses i en morter, hakkes groft og ristes gyldne i meget varm olie (ca. 1 min) Vær opmærksom på at hvidløgene ikke branker, så kommer de til at smage bittert. Hældes sammen med olien over i en lille skål. Vårløg hakkes fint. Korianderblade hakkes groft


Tilberedning

Ris og vand bringes i kog. Låget fjernes og risen koger i ca. 15 min Svinekødet tilsættes og koger med i yderligere 10 min. Suppen skal nu have en lidt grødagtig konsistens Suppen tages af varmen og smages til med fiskesovs og peber. Hældes over i en skål og drysses med korianderblade Serveres med små skåle med vårløg, stegte hvidløg og evt. chili pulver (prik phon)

Tips