(Hoi nyng hurapah)

 

 Dampede muslinger med basilikum

 

Thailand er rig på naturlige forekomster af både muslinger og snegle. På Koh Samui i den sydlige del af landet er det f. eks. meget almindeligt at se lokale folk finkæmme havbunden, som en gang dagligt blotlægges et par hundrede meter ud fra strandkanten når det er ebbe. Disse folk høster her en delikat havsnegl som er hovedingrediens i en gaeng, der bl.a. også indeholder ananas. Den mest almindelige tilberedningsmetode er dog at dampe muslinger eller snegle i en gryde med lidt vand i bunden og så tilsætte diverse krydderier. Blåmuslingen (Mytilus edulis) findes vidt udbredt i alle Thailands kystegne. Den tilberedes på mange måder, bl.a. som i denne opskrift. Du kan variere retten med dine egne favoritkrydderier. Prøv f.eks. at udskifte søde basilikumblade med friske korianderblade!

Dette skal du bruge

  • 1 kg friske blåmuslinger

  • 1 tsk. vegetabilsk olie (vindruekerneolie)

  • 4-5 fed hvidløg

  • 2 stilke citrongræs

  • 6-8 røde chili

  • 1 kop vand

  • 1 spsk. fiskesovs

  • 1 kop søde basilikumblade (Bai hurapah)

Forberedelse

Skyl og rens muslingerne
Pil hvidløgene og hak dem fint
Skær citrongræsstilkene (den hvide del !) ud i papirtynde skiver
Hak chilien fint
Hak basilikumbladene groft

Tilberedning

Varm olien op til den ryger i en rummelig gryde (wokken kan også godt bruges!)
Tilsæt hvidløg, citrongræs og chili
Tilsæt fiskesovs og vand og lad det hele koge ind i ca. to min.
Tilsæt muslingerne og hold retten i konstant bevægelse med en grydeske eller. lign.
Damp muslingerne i ca. 3-4 min
Tilsæt basilikumbladene til sidst

Tips

Brug evt. Djævelsovs (Nahm djim narok) som tilbehør at dyppe muslingerne i.
Pas på at der ikke er nogle af muslingerne der er dårlige. Hvis nogle ikke åbner sig, men stadigt er helt tillukkede efter at være dampet skal du smide dem ud !